Boken som produktplacering i SVT

SVT1 21 jan 2022 kl 23:05-23:55
Brittisk talkshow från 2021. Graham Norton gästas av bland annat Judi Dench och Jamie Dornan båda aktuella i kritikerrosade filmen Belfast. Hollywood-skådisen Salma Hayek berättar om sin debut i nya Marvelfilmen. Inga mindre än Barack Obama och Bruce Springsteen gästar på länk. Del 6 av 13. Säsong 29. Regissör: Elia Kazan. Medverkande: Graham Norton.

Som framgår av presentationen av TV-programmet medverkade Barack Obama och Bruce Springsteen. De står som författare till en bok Renegades: Born in the USA. utgiven 2021, finns även på svenska med samma titel. Programledaren Graham Norton viftade med boken flera gånger under intervjun med ”renegaterna”, ett på gränsen till pinsamt säljande sätt. Man kan fråga sig om anglifierad svensk Public service ska ha till uppgift att promota boklanseringar. Detta har blivit vanligt förekommande, som i det nya underhållningsprogrammet Carina Bergfeldt och tidigare i den nu nedlagda publiksuccén Skavlan.

Här är det knappast högre litterära kvaliteter det handlar om. Här är det en kommersiell vara, en bok som ingår som komponent i en marknadsföringskampanj där media och celebriteter förs samman för att dra in pengar för ett kluster av intressenter, Mediabolaget som producerar en talkshow, ett bokförlag med alla sina återförsäljare, två världskändisar som ska tjäna pengar på nya sätt efter att ha lämnat scenen, Obama som expresident, Springsteen som idolen som i ett annat kontrakt sålt alla rättigheter i sitt livsverk, svenska SVT, publiic service som måste fylla tablän med något som håller sig inom budgetramen. Obama har som expresident en potential att tjäna stora pengar. Det uppges att han fått ett kontrakt som är värt tre gånger så mycket som expresident Bill Clinton fick när han slog mynt av sin celebritet genom ett bokkontrakt.

Varför tänka kritiskt om dessa hedersmän? Man kan tycka att de har pengar så att de klarar sig, inte minst Barack Obama som varit i allmänhetens tjänst med saftig ersättning, dessutom matad med folkets uppskattning. Kombinationen Obama + Springsteen för en bok i formatet Coffee Table tycks bygga på den magiska formeln 1+1=3, Helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext

PS
Produktplacering är ett begrepp för en viss typ av betald promotion, där rättighetsinnehavaren köper exponering av en kommersiell produkt eller tjänst. Produktplacering har ofta varit en metod för både reklamköpare och medieproducenter att använda för att komma runt formella reklamförbud. 

Kändisars levnadsberättelser i SVT

SVT1 22 jan kl 20:00-21:00
Grynet Molvigs dag. Sångerskan och skådespelerskan Grynet Molvig hamnade mitt i den svenska nöjesvärldens centrum på 70- och 80-talet tillsammans med Povel Ramel, Hasse & Tage och Monica Zetterlund. De andra stjärnorna imponeras av att Grynet tackat ja till i stort sett allt – utom erbjudandet från Hollywood om att bli Bondbrud. Carola Häggkvist inser att hennes och Grynets bakgrund och genombrott är överraskande lika. David Lagercrantz tar mod till sig och frågar om Grynets omtalade affär med brottaren Frank Andersson. I köket förbereder Tareq Taylor dagens måltider. Producerat år 2022. Del 4 av 5. Säsong 16

Dagen efter den brittiska showen kom så nästa talkshow – Stjärnorna på slottet. Här har man buntat ihop fem kändisar. En kändiskock tillagar måltider. Mat är alltid ett säkert kort. Formatet för showen har varit så framgångsrikt att flera bolag har satsat på sin egen version, även TV3 och TV4. TV-publiken verkar vara omättlig på kändisar. Kommer formatet att bi lika självklart och frekvent som väderprognoser och aktualiteter? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *